Klinik Uzmanlıklar

BİR KİTAP ELEŞTİRİSİ-SİYASAL İKNA-YAZARI CENGİZ ANIK

Kitabı tanıtan ve eleştiren yazarın adı ve soyadı     : Mustafa ÖZTÜRK

KİTABIN KİMLİĞİ

Kitabın Adı

SİYASAL İKNA

Yazarı

Cengiz ANIK

Yayın yeri ve yayıncı

D&R Derya Kitap evi, Yayın evi ve Dağıtım Paz. Ltd. Şti

Molla feneri Sokak Der Han 2B/A 34410 Cağaloğlu -İSTANBUL

www.deryayayınevi.com.tr

Sertifika no:1258

Yayımlanma tarihi

Yay.Ta:2016

Yay.No:0160

Kaçıncı baskı olduğu

Basım Yılı:201- 1 baskı

Sayfa sayısı (giriş, esas metin, indeks ve kaynakları )

Toplam Sayfa Sayısı (giriş, esas metin, isim indeksi ve kaynakları) 283 sayfadır.

ISBN: 978-605-4993-74-1

 

 

Kitap Eleştirisinin Kapsamı

“Bilgi ırmağına girdiğinde, boğulmazsan, yüzmeyi öğrenirsin….”

C. Anık

Amaç:  

Bu çalışmanın amacı, öncelikle iletişimin disipliner karakterine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, bir iş gören gibi seçmenin, büyük ölçüde motive edilebileceği izlenimini sunmaktadır. kuşkusuz ki, motivasyon araçları, ortamı, teknikleri ve uygulamaları birbirinden çok farklı özellikler arz etmektedir.

Akademik bir disiplin olarak siyasal iletişimin kapsam ve sınırlarına ilişkin sunumuyla/öğretileriyle okurlar ve özelikle siyasal iletişim alanında akademik metin isteyen adaylar için kılavuz metin işlevi göreceği düşünülmektedir.

Elbette bu çalışma, siyasal iletişim disiplinin epistemolojik çatısına ilişkin belirlenmesi gerekenleri tekmil biçimde ortaya koymaya muktedir değildir.  Ama bu amaca yönelik “ piyon “ misyonu üstlenmeye adaydır.

Kitabın hedef kitlesi,

Araştırmacılar, davranışın “neye” ”ne” düzeyde ve “ne” kadar” yöneleceği siyasal değer, beklenti ve tutumlar tarafından etkilenmekte, bazı seçmen grupları söz konusu olduğunda ise “tayin” şeklinde olduğunu bilen ve bu konuda öncü rol üstlenmek isteyen, siyasetçiler ve de  teknisyen raporlarından ibaret metinler üretmekten daha fazlasını ortaya koymakla yükümlü olması gerektiğine inanan, akademisyenlerdir. Halkla ilişkiler ve iletişim fakültesi öğrenciler, siyaset bilimciler vs….son olarak, hedef kitlesi Dijital Halkla ilişkiler alanı ve uygulayıcıları içindir.

Ayrıca, Akademik bir disiplin olarak siyasal iletişimin kapsam ve sınırlarına ilişkin sunumuyla/öğretileriyle okurlar ve özelikle siyasal iletişim alanında akademik metin isteyen adaylar için kılavuz metin işlevi göreceği düşünülmektedir.

 İÇERİK

Kitap, Dijital Halkla ilişkiler alanı ve uygulayıcıları içindir, çünkü içerik olarak konu başlıkları ve alt başlıkları incelendiğinde bu çalışmanın dijital halkla ilişkiler alanı ve uygulayıcıları için önemli bir kaynak oluşturduğu görülmektedir.

Kitap hangi alana aittir ve bu alan içindeki yeri nedir?

Siyasal iletişim akademik bir disiplin olarak konumlandırmak ve bu uygulamalar üniversitelerde tez konusu olarak incelemek isteyen akademik camia. Teknisyen raporlarından daha fazlasını yapmaları gerektiğine inanan halkla ilişkiler uygulamacılarına aittir.

Bu çalışma siyasal iletişim disiplininin epistemolojik çatısına belirlenmesi gerekenleri tekmil biçimde ortaya koymaya muktedir değildir, ama bu amaca yönelik “piyon” misyonu üstlenmeye adaydır. Bu nedenle alandaki yeri çok önemlidir.

Kitabın başlığı içeriğine uyan bir başlık mı?

Kitabın başlığı içeriğine uygundur. Çünkü; ikna kavramı, ikna süreci, ikna yolları, motivasyonel ikna kuramları, siyasal motivasyon, temel motivasyon kuramları, ihtiyaç kuramları, zihinsel kuramlar, siyasal tercihlerin oluşum süreçleri, siyasal değerler, beklentiler ve göstergeler, siyasal motivasyon modeli, siyasal iknanın stratejik yapısı, motivasyonel ikna stratejileri gibi içeriği ile kitap başlığına uyan bir içeriğe sahiptir.

Kitabın içeriği olgusal ve teorik midir?

Bu kitapta önerilen kavramsal taslak ve bu kavramların göstergeleri ile, kimi onarmalara muhtaç olmakla birlikte model, genelde işlemekte ve olgusal gerçekliği belirli bir düzeyde yansıtmaktadır. Kitabın anlatımı tamamen teoriktir. Uygulama alanlarına ait çalışma metinde yer almamaktadır.

Yazarın konuya yaklaşımı, betimsel veya analitik midir?

Betimsel analiz yapılmıştır. Çünkü, Verileri özgün formuna bağlı kalarak, nitel verilerin işlenmesi, bulguların tanımlanması, yorumlanması adımlarını içeren analiz yaklaşımıdır. Yani, doğrudan anlatılarla veriler betimsel bir yaklaşımla okuyucuya sunulmaktadır.

Kitabın bölümleri ve ana hatları ile anlatımı da şöyledir:

Kitap 4 bölümden, 16 ana başlıklardan ve 32 alt başlıklardan oluşmaktadır.

GİRİŞ,

1.BÖLÜM İKNA

İKNA KAVRAMI

İKNA SÜRECİ

İKNA YOLLARI

İknanın İlgi Ve Dikkat Çekmesi

İletinin Kavramı

İletişim Tür Ve Araçlarının Kabul Görmesi

Alıcının Algılaması, Belleğin Kayıt Ve Saklama İşlemlerini Gerçekleştirmesi

Etkinin; Eylem, Hareket Ve Davranış Yaratması, Motivasyonel Bir Güç Olarak Manipülatif Sonuçlar Doğurması

2.BÖLÜM MOTİVASYONELİKNA KURAMLARI

SİYASAL MOTİVASYON

Motiv ve motivasyon

Motivasyonun doğası

Motivasyon süreci

TEMEL MOTİVASYON KURAMLARI

Hedoizim

Psikanaliz

Etki-tepki kuram ve yaklaşımları

Temel kuramların ikna açısından önemi

İHTİYAÇ KURAMI

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı

Diğer yaklaşımlar

İhtiyaç kuramlarının ikna açısından önemi

ZİHİNSEL KURAMLAR

Değer Beklenti Kuramları

Denge Ve Uyum Kuramlar

Zihinsel Kuramların İkna Açısından Önemi

3.BÖLÜM SİYASAL TERCİHLERİN OLUŞUM SÜRECİ

SİYASAL TERCİHLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

SİYASAL DEĞERLER BEKLENTİLER VE GÖSTERGELERİ

Değer Ve Beklenti Kuramları

Siyasal Değer, Beklenti Ve Göstergeleri

SİYASAL MOTİVASYON MODELİ

4.BÖLÜM SİYASAL İKNANIN STRATEJİK YAPISI

KURAMSAL ÇERÇEVE

MODELİN KAVRAMSAL ÇATISI VE UYGULANABİLİRLİĞİ

Öncüllerle Siyasal beklentilerin İlişkisi

Davranış Kaynaklarıyla Siyasal Değerlerin İlişkisi

Yönelim sürecinin değişkenleri arasındaki ilişkiler

MOTİVASYONEL İKNA STRATEJİLERİ

Tanıma

Tanıma ve imaj inşa etme, geliştirme, pekiştirme

Varlık koruması

MOTİVASYONEL İKNA STRATEJİLERİNİN UYGULANMASI

Tanıma Ve Tanıtma Faaliyetleri

Yüz Yüze Seçim Çalışmaları

Kitlere Yönelik Faaliyetler

Kitapta indeks / dizin var mıdır?

Kitap da indeks/ dizin vardır. Kitap sonunda kaynakça ve isim indeksine yer verilmiştir.

Benim yazarın savunduğu konu ile ilgili düşüncem,

Kitabın yazarı alanın içinde olan bir bilim adamıdır. Halkla ilişkiler disiplini ile ilgili bazı bulanıklıklara açıklık kazandırmak için ele alınmış bir çalışmadır. Özellikle iletişim ve ikna üzerine yapmış olduğu çalışmalarıyla iki kavramın birlikte daha etkili olacağını vurgulamıştır. Kaynağın güçlü iletişim becerisine ve beden diline sahip olması durumunda ikna olgusunun daha etkin olacağını savunmuştur. Bu da benim yazar ile paralel düşündüğümü göstermesi bakımından önemlidir. İletişim, kaynağın güvenilir, dürüst, adil, nezaket sahibi üsluba sahip olması, bilgelik ve önsezileriyle hedef kitle üzerinde olumlu etki bırakacaktır.

Yazarın savunduğu temel fikir ya da fikirler nedir?

Medyanın etki analizini ele alarak, medyanın gündem kurma ve yeniliklerin yayılımı paradigmalarına özel önem vermektedir.

Kitapta siyasal iletişim kavramının çok boyutlu açıklamalarına yer vermiştir.

Yine bu çalışmada siyaset ve iletişim aynı öze sahip olduğunu, dolayısıyla ikisinin de belirli bazı ortak paydalarda buluşturmanın mümkün olduğunu, bu alanda yapılmış çalışmalarla örneklendirerek okuyucuya doyurucu bilgi sunulmuştur.

Siyasal iletişimin konu yada konularının akademik bir disiplin olarak konumlandırmak gerektiğini savunmuştur.

Sıcak-soğuk medya, yazılı sözlü kültür, teknoloji konuları ve günümüzde çok önemsenen gelenekse-yeni medya araştırması ile birlikte medyanın önem kazandığını savunmuştur.

Bu çalışmada kişilik, benlik ve kimlik gibi önemli kavramlar tanımlanarak okuyucu bilgilendirilmiştir.

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” sözüne atıf yaparak üslubun önemine vurgu yapmıştır.

Bu çalışmada savunduğu önemli düşüncelerini şöyle ifade etmiştir; Her İkna çalışmasında niyet kuşkusuz ki, alıcı-hedef kitle de manipülatif etki yaratmaktır. Kurumsal etkinli olan uygulamanın da hedefi, alıcı-hedef kitlelere kurumu tanıtmak; çevreye kurumsal amaçları benimsetmek, ürünlerine sempati ve teveccüh sağlamak, kurumsal meşruiyet temin etmek ve bizatihi kurumun kendisine çevrede meşru bir zemin tesis etmek ve çevreyi kendisine uyarlamaya çalışmaktır. diyerek kendi savlarını bir çok çalışmaya yer vererek savunmuştur.

Algının tanımını yaparak, algının organize edilebileceğini, ancak; algının organize etmenin yeterli olmadığını, algının uzun süre belleye kaydedilmesi ve bireyin davranışlarını daha uzun süreli etkilemesinin sağlanması gerektiğini savunmuştur.

İçerikte konular arasında bağlantılar çok iyi kurulmuş mudur?

Gerek daha önce bu alanda yapılmış çalışmalara yer vermesi, gerekse içerikteki konular arasındaki uygun açıklamaları ile doğru bağlantılar kurmuştur. İçerik okunduğunda, hangi başlık konulabilir diye bir soru yöneltilse, kesinlikle yazarın koyduğu başlıklar tercih edilirdi.

Kitabın güçlü ve zayıf yanlarıyla sınırlılıkları nelerdir?

Kitabın güçlü yanları; alanı çok iyi bilen, alanda yapılan çalışmaları yakından takip eden ve hangi konu için, hangi daha önce yapılmış çalışmayı örneklendirmeliyim diye ve bunu tüm konu başlıklarında içeriklere doğru yerleştiren bir çalışma olmasıdır.

Kitabın zayıf yönleri, kapsam olarak az olmasıdır. 200 sayfalık bir çalışma temel kitaplar arasında yer almasını etkileyebilir. Ayrıca kitap içerisinde daha çok tablo oluşturulabilirdi diye düşünüyorum.

Yazarın yaklaşımı, hedef kitlenin (popüler, akademik, uygulamacı) beklentilerini karşılayıcı nitelikte midir?

İçerik olarak, halkla ilişkiler uygulayıcılarını, iş görenleri, akademik beklentileri kapsayıcı ve yönlendirici bir nitelik taşımaktadır.

Yazarın kullandığı kaynakların niteliği ve içerikle ilişkisi nedir?

Yazarın kullandığı tüm kaynakçalar incelendiğinde içerikle ilişkili olduğu görülmektedir. Çünkü; Kullanılan kaynaklar, meşruiyetin sosyal psikolojisi, tarihsiz kamuoyu, örgütsel davranış, siyasal katılma, başarı güdüsü ve yönetsel başarı, organizasyon ve yönetim, insan ve davranış, dil bilim akımları, yabancı kaynaklar ve daha bir çok alanda yapılmış çalışmalara atıf yapılmıştır.

Kitabın ana fikrini düşünerek halkla ilişkiler ya da reklam alanı ile nasıl bir ilişki kurabiliriz. Bu anlamda halkla ilişkilerin ya da reklamın artı ve eksileri nelerdir?

Kitabın ana fikrini düşündüğümüzde ve kitap içeriği incelendiğinde halkla ilişkiler ve iletişim daha ilişkilidir. Çünkü konu başlıkları ve alt başlıkları içerik olarak, iletişim, ikna ve motivasyon üzerine kurludur.

Reklam ile bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum çünkü; Her ikisinin de birer iletişim yöntemi olduğu ve insanların düşünce ve tavırlarını etkileme amacı güttüğü açıktır. Ancak bir noktadan sonra ikisi de farklı yol izlerler.

Halkla ilişkilerin ve reklamın artıları ve eksileri

Reklam, satın almaya ikna edici en iyi mesajı, ürünün veya hizmetin hedef kitlesine ulaştırır.

Halkla ilişkiler ise satış için gerekli olan şartları ve uygun çevreyi yaratma çabasındadır.

Bu durumda halkla ilişkiler, ilgili olduğu noktada reklamı ve pazarlama etkinliklerini destekleyen bir faaliyettir.

Bununla birlikte birçok kuruluş, gerçekleştirdiği etkinlikte çok yönlü mesaj verebilmek için halkla ilişkiler ile reklamı bir arada koordineli olarak kullanır.

Halkla ilişkilerin de reklamın da izlediği yol farklı olduğu halde, her nedense ikisi sürekli birbirine karıştırılmaktadır. Oysa bu kavramlar, bazen iç içe geçmiş olmalarına rağmen gerçekte farklı şeyleri ifade ederler.

Sizin yazarın savunduğu konu ile ilgili düşünceniz nedir?

Dijital Halkla ilişkiler için benim söyleyeceklerim; Dijital halkla ilişkiler, Markaların yaptıkları çalışmaları, sundukları hizmetleri hedef kitlelere hızlı ve etkili şekilde ulaştırabildiği en ideal yöntemlerden biridir. Günümüzde dijital alanları kullanan kişilerde çok ciddi artış görülmesi de, dijital halkla ilişkiler çalışmalarına verilen önemi artırmıştır.

 - Markalar ürün ve hizmetleriyle dikkat çekmek istiyor ve bunun için bir satış hedefi belirlediyse,

- Ürün ve kampanyaların herkes tarafından duyulması isteniyorsa,

- Firmalar bir kriz atlatmışsa ve bu kriz havasını dağıtmak isteyerek satışlarını artırmayı planlıyorlarsa,

- Markanın sadece çekirdek kitle tarafından değil, herkes tarafından tanınıp duyulması isteniyorsa, sıralanan tüm bu sebepler dijital halkla ilişkiler çalışması yapmaya ortam hazırlamaktadır. CEO uyumlu makaleler sayesinde gerek blog sayfalarında gerekse haber sitelerinde yayın yapılarak firmaların kolaylıkla pek çok kullanıcı tarafından tanınması sağlanmış olur. Sosyal medya araçları, YouTube kanalları, haber siteleri, blog sayfaları dijital iletişim çalışması kapsamına girmektedir. Dijital halkla ilişkiler iletişiminde asıl amaç, ilgili markanın akılda kalıcı olmasını sağlamak ve hedef kitlesi tarafından geri dönüş almaktır.

Okuyucu için kitap içerisindeki bilgi, istatistik, kanıt ya da görüşünü destekleyen bilgiler yeterli düzeyde verilmiş mi?

Halkla ilişkiler ve dijital halkla ilişkiler, dijital iletişim, ikna ve siyasal ikna gibi araştırmacı, akademisyen ve uygulamacılar için doyurucu bilgiler verilmektedir. Kavramlar, istatistiki bilgiler, anekdotlar ve diğer atıf yapılan araştırma ve kuram tanımları yazarın görüşünü destekleyen düzeydedir.

İçerikte konular arasında bağlantı iyi kurulmuş mu?

Kitabın tamamı okunduğunda, içerik sıralanmış konu başlıkları ve alt başlıklar içerik bağlantı iyi kurulmuştur. Konular arasında hiçbir kopukluk görülmemektedir. Giriş gelişme sonuç olarak bir anlam bütünlüğü bu bağlantılar arasındaki uyumla ortaya çıkmaktadır.

Kitap içerisinde geçen tanımlamalardan hangisi dikkatinizi çekti? Bu tanımı siz yapsanız nasıl yapardınız. (Ör. Kitapta tüketim toplumu anlatılıyorsa tüketim toplumu tanımını yazardan farklı kendi cümlelerinizi kullanarak nasıl yapardınız?)

Bu kitap da siyasal iletişim kavramı dikkatimi çekti. Çünkü; Siyasal iletişim denildiğinde, akla ilk gelen, siyasi partilerin afişleridir. Gerçekten de siyasal iletişim adına gerçekleştirilmiş olan pek çok akademik çalışma; siyasi partilerin seçim kampanyalarındaki dokümanlarını sayıp dökmekten ya da siyasal liderin kişiliği ile faaliyetlerini aktarmaktan veya siyasi partinin söylem ya da argümanlarını köpürtmekten ibarettir.

Kuşkusuz ki siyasi rekabet, siyasi iletişimin en önemli konu başlıklarından birisidir ama çok açıktır ki, bir disiplin; herhangi bir uygulama alanının dökümünü yapmaktan ibaret olamaz.

Siyasal iletişim, akademik bir disiplin olarak konumlandırılmak ve bu uygulamalar üniversitelerde tez konusu olarak incelenmek isteniyorsa, kanaatimize göre, akademik camia, teknisyen raporlarından ibaret metinler üretmekten daha fazlasını ortaya koymakla yükümlü olmalıdır. derdim

 Dil ve Üslup nasıldır?

Dil: akademik bir dil kullanılmıştır. Çünkü; Akademik dil, aynı alanda çalışan bilim insanları arasında kullanılan bir iletişim aracıdır. Akademik ve teorik yayın ve etkinliklerde kullanılır. tartışma konularına sağlıklı cevaplar bulabilmek için tam da akademik dili konu edinen böyle bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.

Üslup; Yazar Akademik üslup kullanmıştır. Çünkü, bu bilimsel araştırmada tercih edilmesi gereken bir üsluptur. Yazar, bu çalışmada Akademik üslubun en başta gelen özelliği, “kelime ekonomisi” olarak tanımlanan, anlatılmak istenen şeyi en açık ve en az kelime ile ifade etme anlamındaki yöntemi kullanmıştır.

Kitabın dili, (akademik, formal, informal) nasıldır?

Kitabın dili akademiktir. Çünkü; akademik dilin 3 seviyesi de bu çalışmada mevcuttur.

1.seviye, günlük hayatta kullandığımız/sıkça kullandığımız kelimelerden oluşuyor.

2.seviye, yüksek frekanslı kelimeler içermektedir. Açıkla, tahmin et gibi kelimeleri örnek olarak verebiliriz.

3.seviye, alana özgü terim kelimeler bulunmaktadır.

Kitabın dili aynı zamanda formaldir. Çünkü, Resmi olarak kullanılan bir dil hakimdir. Genel olarak akademik ve iş yerlerinde kullanılan yazım dili de bulunmaktadır..

Yazarlar, anahtar sözcükleri, temel kavramları ve terimleri yeterli ölçüde açıklamış mıdır?

Çalışma içinde yer alan kavramlar, alanda daha önce yapılmış açıklamalara yer vermiş, hem de örneklerle daha iyi anlaşılması sağlanarak, anahtar sözcükler, temel kavramlar ve terimler yeterli ölçüde açıklanmıştır.

Yazarın üslubu, hedef kitleye uygun mudur?

Yazarın üslubu hedef kitleye uygun olarak yazılmıştır. Siyasal iletişim alanında akademik metin isteyen adaylar için uygun bir üslup/dil kullanılmıştır.

Yazar, metin içinde bazı tablo, çizelge, grafik vb. kullanmış mıdır?

Yazar, bu çalışmada metin içinde veriler için toplam 5 adet tablo ve 19 adet grafik kullanmıştır.

Yazar dili ne ölçüde etkili kullanmıştır

Bilimsel eserlerde, giriş bölümünün temel amacı, okuyucularınıza çalışmanızın ana teması hakkında net bir fikir vermek ve olumlu bir izlenim bırakarak çalışmanın devamını okumaları konusunda ikna etmektir. Bu yönüyle çalışmanızın temel bağlamını ve tartışmanızın ana hatlarını dili iyi kullanarak akıcı bir Türkçe ve doğru bir üslup ile yazmalısınız. Bu çalışmada etkili bir dil kullanılmıştır. Bunu giriş yazısında ve kitabın tümünde görmek mümkündür.

Yazar ve akademisyenler, herhangi bir konuda bir çalışma yaparken ağırlıklı olarak içeriği oluşturan hususlara odaklanmakta, ancak kimi dilbilgisi ve diğer yazım hatalarını zaman zaman göz ardı edebilmektedirler. Bu çalışmada yazar, dil bilgisi ve akademik içerik açısından kusursuza yakın bir çalışma yapmıştır.

Değerlendirme

Kitabın alana en önemli katkısı nedir?

Bu çalışma, bir iş gören gibi seçmenin, büyük ölçüde motive edilebileceği izlenimini sunmaktadır. kuşkusuz ki, motivasyon araçları, ortamı, teknikleri ve uygulamaları birbirinden çok farklı özellikler arz etmektedir. Ancak, ister seçmen ister iş gören olsun insan davranışlarının bağımsız değişkenleri ile, kaynaklanma ve oluşum süreci büyük ölçüde benzerlik arz etmektedir. Dolayısıyla iş göreni odak alan kavramsal-kuramsal açıklamalar, siyasal alanda rahatlıkla kullanabilmektedir. Böylece hazır bir birikimi kullanma şansına sahip olacağından, siyasal ikna konusu, kanaatimizce, ciddi bir açılım kazanma fırsatı bulacaktır. Ayrıca bu çalışmanın kurumsal bir etkinlik olduğu kabul edilmektedir

Kitabın, yazarın diğer kitapları ve yazdıkları arasındaki yeri nedir?

Kitabın yazarı Cengiz Anık’ın yayınlanmış iki kitabı daha var. Bunlar;

Meşruiyetin Sosyal Psikolojisi: Akademik Bakış Açısıyla Devlet, Derin...Cengiz Anık-Kaknüs Yayınları

Bilgi Fabrikaları ve Müşteriler: İletişim Sosyolojisine İlişkin Notlar -Cengiz Anık-Altınküre Yayınları

SİYASAL İKNA, diğer kitaplarla aynı kategoride ve aynı hedef kitlesine hitap etmektedir.

Devlet, Derin Devlet ve Sokak, adlı kitap çalışmasında Otoritesi hamledilmiş muktedir YÖNETİMLER ile iktidar konusu YÖNETİLENLER arasında oluşan bu epistemik uçurum, çok çeşitli egemenlik alanlarının tesisine imkân tanımaktadır. Derin devlet oluşumlarının kendilerine bahşettiği hüküm verme ve saltanat imkânlarının onların çizdiği sınırlar içinde ancak gerçekleşebildiğinden söz etmektedir.

Bilgi Fabrikaları ve Müşteriler: İletişim Sosyolojisine İlişkin Notlar, isimli çalışmasında da; Metinlerin deneme tadında okunması istenmektedir. Bunun nedeni, gereğinden fazla gösterilen akademik hassasiyetin, yazılanları fazlasıyla didaktik ve sıkıcı hale getirmesidir. Oysa okurun gündelik yaşamını okuması, sıkıcı veya akademik bir kuruluğa mahkum olmamalıdır. demiştir.

Yayımlanmış üç kitap içerik olarak iletişim ve halkla ilişkiler ve ikna kavramlarını farklı bakış açısı ve yaklaşımıyla anlatmıştır. Siyasal İkna kitabı ustalık eseri gibi, diğer çalışmaların akademik bir sunumu gibi duruyor.

Geleceğe dönük olarak bu konuda ne tür çalışmalar yapılabilir

Akademik bir disiplin olarak siyasal iletişimin, seçim kampanyalarından ibaret belirli metodolojik ilkelere riayet edilerek, belirli bir parametreyi, belirli bir akademik aktivite gibi kabul edilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bir paradigma ile açıklama ve betimleme işi gerçekleştirildiği düzeyde, ortaya konulan ürünlerin akademik bir anlatımın olacağı bilimsel ilkesi, her akademik çalışmada olduğu gibi, bu çalışmaya da kuşkusuz ki, mesnet teşkil etmektedir.

İnsan davranışının nedenlerini açıklamak amacıyla geliştirilen motivasyon kuramlar, siyasal davranış, daha doğrusu siyasal tercihlerin oluşması ve oy verme davranışlarının doğmasına ilişkin kavramsal taslak ve model oluşturmayı amaçlayan çalışmalara büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Ancak özelde oy verme, genelde siyasal davranışın nedenlerine ilişkin daha doyurucu açıklamalar getirebilmek için motivasyon kuramlarını bir bütün olarak ele almak ve onların sentezi olabilecek bir yaklaşım ortaya koymak gerekmektedir.

Kitabın alana en önemli katkısı

Bu çalışma, bir iş gören gibi seçmenin, büyük ölçüde motive edilebileceği izlenimini sunmaktadır. Kuşkusuz ki, motivasyon araçları, ortamı, teknikleri ve uygulamaları birbirinden çok farklı özellikler arz etmektedir. Ancak, ister seçmen ister iş gören olsun insan davranışlarının bağımsız değişkenleri ile, kaynaklanma ve oluşum süreci büyük ölçüde benzerlik arz etmektedir. Dolayısıyla iş göreni odak alan kavramsal-kuramsal açıklamalar, siyasal alanda rahatlıkla kullanabilmektedir. Böylece hazır bir birikimi kullanma şansına  sahip olacağından, siyasal ikna konusu, kanaatimizce, ciddi bir açılım kazanma fırsatı bulacaktır. bu çalışma da alana bu yönüyle büyük katkı sağlayacaktır.

 

 

OKUDUĞUM KİTABIN ELEŞTİRİSİ BİTMİŞTİR

Okuduğum bu kitap, içerik olarak ve güncel hayatta karşılığı olan bilgilerle doluydu. Okudum, gerçekten aydınlandım. Öneriniz için teşekkür ederim kıymetli Hilal Özdemir hocam